Tietoja Halkokummusta

Halkokumpu on Pieksämäen kaupungin läntisin kylä, joka henkii maalaiselämää parhaimmillaan.

Halkokummun kylä sijaitsee Pieksämäellä, Etelä-Savon maakunnassa, Itä-Suomen läänissä. Kylä on Pieksämäen ja Kangasniemen puolessavälissä; matkaa kertyy noin 24 kilometriä molemmille paikkakunnille. Katso kartalta!

”Savuja” kylältä löytyy yli 50, joista vielä maatiloja 7, asukkaita kaikkiaan noin 130. Vapaa-ajan asuntojakin löytyy, sillä kesällä väkiluku kasvaa lähes 50 ihmisellä.

Kylän palveluihin kuuluvat kirjastoauto, myymäläauto ja palvelutaksi. Koululla on kyläläisten ja kesäasukkaiden yhteinen kimpparoskis sekä  lehtikierrätyspiste.  Katso palvelut sivu.

Halkokumpu on aktiivinen kylä, ja toimivia kyläyhdistyksiä löytyy vielä: Halkokummun Erämiehet ry, Maa- ja kotitalousseura sekä Halkokummun kesäteatteri. Katso seurat sivu.

Kumputalo (ent. Toikkalan koulu) sijaitsee aivan Halkokummun ytimessä, ja se on edelleen kyläläisten ahkerassa käytössä. Opetustoiminta loppui keväällä 2009. Rakennukset siirtyivät 2012 Halkokummun Teatterin omistukseen.  Kumputalolle on koottu koulun toiminnasta vuosilta 1938-2009 kertova näyttely. Muistojen luokka on avoinna tilaisuuksien/tapahtumien aikana ja erillisesti sovittuina aikoina (tiedustelut: o4o 5258 1o2/Raija).

   

Historia

Historioitsijat ovat selvittäneet, että kiinteä asutus Kangasniemen ja Pieksämäen alueilla on levinnyt nykyisen Mikkelin seudulta 1500-luvun tienoilla. Asutuksen leviäminen silloisiin erämaihin on perustunut savolaisten kehittämään kaskiviljelyyn. Kaskitalonpojat valtasivat itselleen tarkoitukseensa sopivia maakappaleita.

Sodan jälkeen on rakennettu uudempi osa kylästä, jota kutsutaan Uudiskyläksi. Se sijaitsee Kangasniementien eteläpuolella. Kylän rakennetta muutti olennaisesti 50- ja 60-lukujen vaihteessa Pieksämäkeä ja Kangasniemeä yhdistävän tien uusi linjaus.

Halkokummun länsiraja on Kangasniemen ja Pieksämäen kaupungin kunnanraja. Etelästä alue rajautuu Haukivuoren (nykyisen Mikkelin kaupungin) kuntaan. Itärajana on Palvalammin tie. Pohjoisrajana on osa Kylmämäentietä ja loppu pohjoisrajasta vedettiin asumattomalle alueelle Honkamäestä Jouteeseen.

Läheisimmät vesistöt ovat Alalampi, Paihmaa, Joutee, Kyyvesi ja Härkäjärvi.

Halkokummun alue jakautuu pienempiin kyläosiin, joita ovat Siikakoski, Siikalahti, Toikkala, Pitkäsmäki, Hipsa, Savonlahti ja Hirsikangas.

Vuoden kylä

Halkokumpu on valittu Pieksänmaan vuoden kyläksi 2006 ja Pieksämäen vuoden kyläksi 2012.

Kylä on myös valittu vuoden kulttuuripainopistekyläksi vuonna 1997, silloisen maalaiskunnan alueelta.

2012 palkintoa vastaanottamassa Pieksämäen torilla.

Palkintona saatu perheomenapuu istutettiin talkoovoimin 7.6.2012 Kumputalon pihapiiriin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: